Skällesamtal

Jag fick frågan vilka förare som är värst att ha att göra med. Tyvärr måste jag säga att det är X2 förare. Utan någon som helst tvekan. Men dom är också bäst.

Dom flesta lokförare är utomordentligt trevliga och proffsiga. Men tyvärr verkar några få sakna vissa sociala spärrar som vi andra människor besitter. Och i denna lilla skara av förare finns det både män och kvinnor. Hur man kan ringa en helt främmande person som man aldrig träffat förr och skälla och bete sig så att till och med Hin Håle skulle blivit generad är för mig en gåta. Jag har full förståelse för frustrationen som uppstår över att bli försenad på vägen och sedan hamna i ett sämre läge längre fram på grund av detta. Men att låta denna frustration gå ut över en fjtkl som gör sitt jobb professionellt och efter absolut bästa förmåga är helt förkastligt. Vad man sedan önskar uppnå med att ringa fjärren och spy galla har jag svårt att se. Det visar samtidigt på en riktigt dålig systemförståelse och helhetssyn. Och det är ju synd.

När förare ringer in med en riktigt dålig attityd och gormar och skäller över hur vi sköter vårt jobb på fjärren, ska man komma ihåg att 99 gånger av 100 finns det ett väl underbyggt skäl till att vi gör som vi gör. Det är kanske inte alltid är så tydligt för en förare längst fram i ett tåg som inte har hela bilden klar för sig. Sedan händer det givetvis att vi på fjärren gör fel eller bedömer en situation galet. I efterhand visar det sig att man skulle gjort tvärt om. Man lär sig och går vidare.

En händelse då jag fick skäll var när en godstågsförare ville köra tre timmar tidigt från Halmstad. Göteborgsfjärren ringde och undrade om man kunde skicka tidigt, och det gick väl bra. Skicka ni så får vi ta det efter hand liksom. Som man gör. När godståget gick in på sidan i Båstad Norra för att släppa förbi öresundstågen ringde föraren och undrade vad som hände? Han hade ju bett Göteborg att kolla med Malmö om det var ok att gå tidigt, och det var det ju, så då borde det FÖR BÖVELEN VARA GRÖNT ända ner till Malmö godsbangård. Ibland kan man som sagt bara skratta…

X2000

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s