Billesholms Grufva

Jag stod ju som bekant och häckade i Billesholm i söndags, som en annan ”trainspotter”, med kameran i högsta hugg. Även om jag inte anser mig vara en tågnörd, slog mig tanken efteråt om jag skulle anses vara just tågnörd eller om jag kunde skylla utflykten till Billesholm på mitt fotointresse? Ska jag vara ärlig är det nog en kombination. Nu spelar det i och för sig ingen roll vad folk tycker, för det var en underbar höstdag för tågskådning. Medan jag väntade på x:et tog jag tillfället i akt att bekanta mig med stationshuset i Billesholm.

Grufvan

Billesholm var förr en riktig järnvägsknut och hade en tid två stationer. En av stationerna hade stationsskylten ”Billesholm” på sig och var belägen så den betjänade sträckan Billesholm – Bjuv – Hyllinge. Denna station kallades i folkmun ”Lille Station”. När linjen lades ner 1940 övergick stationsskylten till det nuvarande stationshuset som före det hette ”Billesholms Grufva”.

Det är något speciellt med gamla stationshus. Jag vet inte vad det är. Kanske är det tanken på alla händelser som säkert inträffat här. Glädje att återse nära och kära, sorg att behöva skiljas, allt sådant som dagligen inträffar på en sådan här plats. Kanske är det för mig en fascination över öde och övergivna platser, märkta av tidens tand och människors hand? Eller en vag beundran över yrkesskickligheten och resurserna som ofta lagts ner på uppförandet av dessa vackra byggnader. Att bygga ortens tågstation var ett prestigefyllt projekt för varje arkitektfirma när det begav sig.

131117- 82

Idag är stationen i ett bedrövligt skick. Underhållet är eftersatt och byggnaden är nyligen såld till ett företag från Eskilstuna för den blygsamma köpeskillingen 165 000 riksdaler. Underlig strategi tycker jag, då man planerar att återuppta persontrafiken på sträckan med trafikutbyte i just Billesholm. Men vad jag har förstått var det försäljning eller grävskopan som gällde.

131117- 85

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s