Enligt plan

140208- 22

Entré till fjärren i Malmö

Idag var det jobb på fjärren som gällde. Det är min jobbhelg och det är dagpass denna gång. Varannan arbetshelg är det dag, varannan natt. Idag hade jag en kort tur och jobbade 11-18. Det innebär i sin tur att det på schemat står ”enligt plan”. Man kör en så kallad rastavlösningstur där man rastavlöser sina kolleger som jobbar 12-timmarpass.

Min dag såg i princip ut så här:
Jag började med ett kort 20-minuterspass på norra stambanan, det vill säga sträckan Nässjö – Hässleholm. På vardagarna är denna delad på två tkl vid Alvesta. Detta på grund av trafikintensiteten. På helgen är det oftast betydligt lugnare. Det hände i princip inget utan jag bara övervakade banan under hela passet.

140208- 19

Foajen

Nästa pass var en längre rastavlösning på en timme. Banorna var skånebanan och blekinge kustbana. Dessa är också sammanslagna på en tkl under helgen. Här är det lite mer att göra. Man förbereder tågmöten enligt grafen och om tågen är sena planerar man om var mötena istället ska ske. Det är lite pyssligare än stambanan då dessa banor är enkelspår. Detta innebär att tågen bara kan mötas på driftplatserna. Men dessa banor har även mycket annat som händer varje timme. Man lägger manuellt in tågen i Kristianstad och byter tågnummer på tågen som ska vända i Kristianstad, Klippan och Åstorp. Tågmöte i Nätraby, Ångsågsmossen, Sölvesborg, Fjälkinge, Karpalund, Attarp och Hylstofta. Det blir mycket knappande på tangentbordet. Kommandot att lägga in ett tåg mot vagnar på spår tre i Kristianstad till exempel, är ”TRH C17 321 236, VRK 236 296”. Man försöker jobba proaktivt och förbereda så mycket som det går. Helt plötsligt kan något inträffa som kräver ens uppmärksamhet, och då är det lätt att hamna i efterläge på resten av banorna.

140208- 10

D-skydd inritat i grafen på skånebanan

Dagen avlöpte i samma lugna och odramatiska takt. Till sist skulle tkl-böckerna för TAM-banorna skrivas och rättas och sträckordrarna i s-pärmen uppdaterades. Jag kunde i lugn och ro fixa detta innan hemfärd. I morgon ska jag köra Hässleholm i tolv timmar. Det blir första gången på T14 som jag kör den driftplatsen. Rapport om detta kommer i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s