Första LIA:n

LIA. Lärande i arbete. Det är ungefär som prao, eller pryo som det hette tidigare. Men på yrkeshögskolan heter praktikperioderna LIA. Skolan i Ängelholm är extremt beroende av järnvägsaktörernas goda vilja för att få praktikplatser till sina elever.

Denna vecka gäller det bangårdspraktik för min del. Företaget som ställer upp med praktikplatser för detta är den största godsdistributören av alla på järnvägen i Sverige, Green Cargo. Alla elever blir tilldelade en handledare att gå med under hela praktikperioden. Vad det egentligen innebär är att man skuggar en person under dennes arbetsvecka och gör allt som denne gör under kompetent överinseende givetvis. Green Cargo och alla handledare och instruktörer som ställer upp under våra LIA-veckor ska ha en stor eloge. Green Cargo brottas just nu med svåra tider, många uppsägningar och förlorade kontrakt. Trots det så ställer bolaget upp med denna generösa gest. Hade man inte gjort det, hade vi inte fått någon praktik.

På måndagen började alla som skulle ut på LIA under veckan med ett besök hos GC i Malmö. Vi blev introducerade till företaget och vi fick information om hur allt skulle fungera under veckan. Man informerade också om sitt miljö- och säkerhetsarbete. Efter informationen bjöd man på lunch. Vi åkte alla till en liten suspekt restaurang nere i hamnen. Vi gick in genom vad som verkade vara en bakdörr och uppför en smal spiraltrappa. Ovanför trappan väntade en superhjälte i verklig storlek. Väl inne i lokalerna hittade vi en riktigt bra lunchrestaurang som serverade en lunchbuffé med väl tilltaget utbud. Prisvärt och gott. Efter lunchen gick vi runt på bangården i Malmö på ett litet studiebesök. Vi såg I-gruppen, R-gruppen, tornet och lokspåren. Det var riktigt trevligt och intressant. Tack för detta GC.

Jag gör denna vecka min praktik på godsbangården i Helsingborg. Det är fantastiskt roligt att äntligen få se och vara med att bygga ihop tågsätt och bromsprova. Även att se de logistiska flödena och vara med ”på riktigt” är kul. Slippa skolbänken lite.

Första passet var ett nattpass med min handledare som jag omedelbart gillade. En man med bägge fötterna på jorden och en enorm ryggsäck med kunskap och erfarenhet. Natten började lugnt. På grund av ett E-skydd på nedspår mellan Landskrona och Helsingborg, kunde inte första godståget köra rakt in på godsbangården utan fick köra förbi på huvudspår och backa in från norr. Min handledare var signalgivare och jag stod i hytten med föraren 400 meter från aktern som radiolänk. Efter avkoppling av vagnarna på R-spåren, fortsatte loket ensamt mot Älmhult. Vi förberedde uppdelningen av tågsättet för släppning över vallen. Därefter blev det lite vänta på nästa tåg. Fram emot tidig morgon släppte vi tre tågsätt över vallen med vår lilla radiostyrda V5:a, hämtade en vagn som råkat rulla fel och kopplat två tågsätt innan det var dags att gå hem och väcka familjen inför en ny dag. Idag, onsdag, blir det ett eftermiddagspass. Rapport kommer.

140408- 2

2 tankar på “Första LIA:n

  1. Det var jätte instressant och spännande att läsa artikeln. Själv studerar jag anläggningsingenjör-järnväg. Men tvyärr fick jag ingen praktikplats. Skolan sade i början om att hjälpa med praktikplats men NEJ ingen jobbar på sommaren enligt de, alla tog semester…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s