Järnvägsteknik

Veckan som varit gick i teknikens tecken. Vi har pratat om banöverbyggnad, banunderbyggnad, el- och kontaktledningsteknik, tele, datasystem och detektorer. Är man lite intresserad av teknik, har det varit mycket intressant.

Vår föreläsare i banteknik, Kennet Nilsson, var mycket kunnig på området. Han berättade kortfattat om alla aspekter kring konstruktion och underhåll av räls och banvall. Han visade också skolans utställning om banteknik som var mycket imponerande. Här kan man se exempel på olika rälstyper och dess förslitningar och skador, olika isolskarvar och rälsinfästningar mm. Lägg gärna märke till rälsbiten jag plåtat nedan som ser konstig ut. Ena sidan på rälshuvudet har slitits ut och valsats så sidan deformerats till en nedåtböjd krok. Så ska det inte vara.

Jörgen Ståhl föreläste om elanläggningar och kontaktledningsteknik. Han berättade om historian kring elanläggningen på järnvägen och hur utvecklingen varit. Han visade oss utställningen för kontaktledningsavdelingen på skolan. Denna var också mycket imponerande. Jag reagerade på att allt var så stort när man fick se delarna på nära håll. A-utliggarna till exempel. Jämför med Jörgen på bilden nedan. Plåt-spillkråkan på stolpen sätts upp för att signalera ”upptaget” till andra hackspettar. Vi såg även simulatorn för GELD som är ett nationellt eldriftledningssystem.

Thomas Hult berättade om tele-/ dataanläggningar och detektorer. Vi pratade om olika svagströmssystem som finns inom järnvägen, men tonvikten låg på detektorer och deras funktion och uppbyggnad. Speciellt intressant tyckte jag att det var att se hur kika-detektorn var konstruerad och vilka delar som den är uppbyggd med. Det var väl fotografen i mig som vaknade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s