Långpass

160401- 11

I ett tidigare inlägg skrev jag att jag skulle berätta om ett långpass och om mitt jourpass, men då inlägget om jouren blev så långt, valde jag att dela upp inläggen istället. Nu undrar ni kanske varför alla inlägg kommer i klump, men jag samlar på mig lite att skriva om, sedan så passar jag på när jag är ledig att skriva på bloggen, vilket inte varit så ofta den senaste tiden. Nåväl, hur var det då med mitt långpass? Jo, passet i sig var långt, men på grund av att jag tog en extra körning så blev det ännu längre. Så här var det…

Passet började klockan 18 i torsdags den 31:a mars och skulle enligt turlistan sluta klockan 17 den 1:a april. I marsturlistan var turen beskriven som att jag skulle börja med en passresa till Älmhult för att där vila innan jag skulle köra Volvotåget till Halmstad. Tåget skulle avgå från Älmhult på morgonen vid 04:50. Istället för att åka ett öresundståg upp till Älmhult från Malmö, så åkte jag istället med en kollega som avgick lite senare från Mgb. Resan upp gick bra och jag anlände till Älmhult vid 22. Här gjorde jag min första nybörjarmiss. Vid 22 är inget etablissemang öppet i Älmhult. Jag hade dock en flaska vatten och några bananer i ryggsäcken. Jag hade kollat bokningen för överliggningen i ISS system på nätet och sett att jag skulle ha rum ett. Jag sträckte ut mig på sängen, slökollade lite TV och käkade upp mina bananer. Klockan väckte mig 03:20 och jag borstade mina tänder, packade ihop mina saker och vandrade iväg mot bangården. Då ringer min tjänstetelefon. Jag ser att det är växlingen i Älmhult som ringer. Med en ond aning om vad som komma skall, svarar jag i min telefon ”Ja, det är Martin”. ”Hallå växlingen Älmhult. Ska du köra volvotåget?” ”Ja, det var väl tänkt så” svarade jag. Han fortsatte ”Har du loket?”. Amen va f-n…”Nä, jag har inget lok”. ”Men det skulle du ha hämtat i Alvesta väl?”. ”Nä” svarade jag ”jag har ju haft överliggning här i fängelset, hur skulle jag kunna ha hämtat ett lok i Alvesta?” Jag funderade samtidigt som jag pratade om jag gjort något fel? Jag hade ju till och med kollat bokningen på rummet och det hade ju klart och tydligt stått Älmhult. Jag sade till växlaren att jag skulle kolla med bemanningen och återkomma.

Jag ringde bemanningen och då upptäcker vi att turlistan i mars skiljer sig från turlistan i april. Jag har gjort som det står i marslistan, vilket jag borde då turen börjar i mars, men slutar i april. I aprillistan står det att jag ska hämta loket i Alvesta. Hur det nu skulle vara möjligt då jag hade min rast i Älmhult. Nåväl, nu fick vi ju lösa problemet. En kollega kom in med vagnarna från Olofström som jag skulle köra till Halmstad och han skulle upp till Alvesta med sin Td för att parkera och avsluta passet. Jag liftade med honom. I Alvesta hittade jag mitt lok på ett uppställningsspår. Jag klargjorde det och begärde växling ut från stallet för att kunna köra ner till Älmhult. Jag kom ner till Älmhult och efter lite växlingspyssel så stod jag klar med mina vagnar i kroken, bromsad och klar för avgång. Jag rullade iväg två timmar sent och var nu orolig om jag skulle hinna till hotellet i Halmstad i tid för att äta frukost. Jag hade bara ätit två bananer på nästan ett helt dygn och nu började det kurra ordentligt i magen. Tur man har lite reserver att ta av.

Jag anlände till Halmstad klockan 09:25, lämnade över tåget till avlösande föraren och flög in på hotellet. Jo, man serverade frukost i ett par minuter till. Prisad vare herren! Jag tog ett rejält lass med bacon och ägg och ett par glas juice. Vis av erfarenhet så bredde jag ett par frallor med ost som jag smög ner i min väska och fyllde min termosmugg med kaffe. Väl på rummet såg jag att jag bara skulle få en timmes vila. Jag ringde bemanningen igen för att fråga hur jag skulle göra. Jag sade att jag kunde köra när mitt tåg dök upp och då fick jag besked att sätta upp hela rasttiden i Halmstad som övertid. Samtidigt frågade jag om dom behövde hjälp att köra något söderut, då jag bara skulle passåka från Alvesta till Malmö. Jag kunde lika gärna tjäna lite extra och kanske även hjälpa till om det behövdes. Det tyckte man lät som en bra idé och man behövde faktiskt någon som kunde köra 4611 hem från Nässjö på kvällen. Sagt och gjort, efter en lite paus på hotellrummet så ringde jag föraren på tåget som jag skulle ta över, bestämde träff på centralen och tog över tåget när han rullade in.

Nu var jag på väg mot Älmhult igen. Strax innan Älmhult ringde lokledningen och meddelade att jag inte skulle köra loket jag satt i till Alvesta, utan ett lok som kom i ett tåg från Helsingborg istället. ”Visst” svarade jag, ”men hur blir det då med min passbiljett som var beställd?”. Det skulle nog inte vara något problem svarade man mig. När jag kom in på kontoret i Älmhult så meddelade man mig att tåget från Helsingborg var kraftigt försenat och man visste inte riktigt när det skulle ankomma. Jag sade att jag skulle ha loket för vidare transport till Alvesta. ”Aha, grattis” svarade mannen på kontoret ”Det är ett Rm-lok, det blir ju kul för dig…”. Rm. En ensam Rm får bara gå i 70 km/h på grund av relativt dåliga bromsar. Hur ska jag kunna få komma ut i eftermiddagsrusningen på stambanan med ett lok som bara får gå i 70? ”Jaja, det är ett senare problem” tänkte jag. Jag började bli lite trött efter att ha varit igång sedan tre på morgonen. Nu var klockan tre på eftermiddagen. Jag tog fram mina stulna frallor och drack en kopp kaffe. När tåget anlände var det min gamle handledare Lasse och en elev. Lasse bara flinade när jag sade att jag skulle köra ensamt lok till Alvesta. Han meddelade att jag skulle ringa lokledningen för man ville nog inte ställa av loket i Alvesta. Då skulle man troligtvis inte få igång det igen. Det var det som hade strulat i Helsingborg. Jag bestämde med Hallsberg att jag skulle lämna loket bromsat och låst men igång. När och om jag väl kom iväg. Nu ville jag inte bli mer sen för jag ville få lite vilotid innan jag skulle köra från Nässjö. Jag kom iväg till slut men det gick inte fort. Jag ringde personal i Hallsberg igen för att få en ny passbiljett. Tåg 544 med avgång från Alvesta 17:36.

160401- 12

Jag rullade in i Alvesta 17:25. Jag skulle få växling in mot stall, men dvärgen visade envist stopp. Jag ringde fjärren igen och förklarade att jag skulle med SJ-tåget norrut. Jag fick signal direkt in mot stall, men givetvis så låg alla växlar i fel läge in mot uppställningsspåret som jag tänkt mig att parkera på. Jag kom in  på rätt spår, bromsade ner, släckte alla lampor och låste alla dörrar. Fyra minuter till avgång. Jag sprang hela vägen tillbaka från stallområdet till spår två och anlände plattformen samtidigt som 544 rullade in. Jag sjönk ner i min stol helt slut och svettig. Nu skulle jag bara försöka hitta något att äta i Nässjö, vila lite och sedan köra ett tåg tillbaka till Malmö. Jag upptäckte till min förvåning att jag satt i boskapsvagnen. Framför mig njöt passageraren av solljuset som stålade in genom fönstret.

160401- 13

I Nässjö köpte jag mig en varm macka på Espresso house. Jag orkade inte gå ut på stan för att köpa riktig mat även om jag var trött på mackor. Jag unnade mig även en stor lyxkaffe med chokladsmak. Efter ytterligare samtal med Hallsberg för att få ett vilorum, så kraschade jag i sängen med kläderna på. Jag fick ett par timmars sömn innan klockan ringde igen. Jag masade mig upp, ringde tkl för att kolla om tåget var i tid, vilket det tack och lov var. Jag fyllde min kaffemugg i automaten, tog ut tågorder och begav mig iväg mot centralen för att ta emot 4611 när det anlände.

Resan ner till Mgb blev helt odramatisk och jag anlände bara lite försenad. Jag hade tur och kom in på spår tre, så efter att jag hängt av vagnarna kunde jag växla in direkt på lokupställningsspår 12. Jag slängde in ryggsäcken i min bil på parkeringen och gick sedan in i orderrummet för att skriva upp all övertid från passet när man hade det färskt i minnet. Sju timmar blev övertiden på hela passet. Utan extrakörningen av 4611…

Jag var nästan helt ensam på motorvägen hem vilket är ganska ovanligt nu för tiden. Jag var ordentligt trött så när jag kom hem somnade jag innan huvudet träffade kudden i sängen. Passet blev totalt 33 timmar med 7 timmars övertid och med överliggning på tre olika hotell. Tur att inte varje pass ser ut på det viset. Man är ju inte tjugo år längre liksom…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s